C vill satsa på fler poliser på landsbygd

Centern vill satsa en miljard nästa mandatperiod på att stärka polisnärvaron i hela landet.

Pengarna ska bland annat gå till att återöppna stängda polisstationer.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) talar under Almedalsveckan. Arkivbild
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) talar under Almedalsveckan. Arkivbild

Centerledaren Annie Lööf åkte på tisdagen till Gnesta för att presentera partiets landsbygdspolitik. Hon hade två nya C-förslag med sig.

Partiet föreslår att staten satsar en miljard kronor de kommande fyra åren på att återöppna stängda polisstationer och på stärkt polisnärvaro i hela landet.

Enligt C har 200 poliskontor och stationer försvunnit sedan millennieskiftet. I till exempel Västsverige har antalet polisstationer halverats under perioden.

I förslaget ingår också särskilda utredare som fokuserar på brottslighet som är vanligt förekommande på landsbygden.

Det kan röra sig om olika typer av stölder av, exempelvis, jordbruksutrustning och drivmedel. Andra landsbygdsbrott är, enligt C, vissa typer av bedrägerier, djurrättsrelaterad brottslighet och artskyddsbrott.

Det andra nya C-förslaget handlar om att förbättra mobiltäckningen i de delar av landet där telekombolagen anser att det finns för få kunder för att bygga mobilmaster.

Partiet vill nu ge en miljard kronor årligen under fem år till kommuner, regioner och organisationer som vill bygga master för att förbättra täckningen.

C anser också att post- och telestyrelsen. PTS, ska ställa tuffare krav på täckning när nya frekvensband ska auktioneras ut.