Uppgift: bin Ladin-bror gav prins Charles pengar

Den brittiske tronarvingen prins Charles tog emot en donation i mångmiljonklassen av den dödade terroristen Usama bin Ladins familj, rapporterar The Times.

Den brittiske tronarvingen prins Charles.
Den brittiske tronarvingen prins Charles.

Donationen, som uppges ha varit en miljon pund (drygt tolv miljoner svenska kronor i dagens penningvärde), rapporteras ha givits till prinsen i oktober 2013, det vill säga mer än två år efter att al-Qaidaledaren Usama bin Ladin dödats av amerikansk säkerhetstjänst.

Rådgivare avrådde

Enligt tidningen tog prinsen personligen emot pengarna i sitt residens Clarence house av bin Ladin-familjens patriark Bakr bin Ladin och dennes bror Shafiq. De båda är halvbröder till Usama bin Ladin.

Pengarna rapporteras ha överförts till prinsens välgörenhetsfond Prince of Wales Charitable Foundation (PWCF).

Rådgivare till prins Charles uppges ha avrått honom att acceptera donationen.

Det finns inget som tyder på att vare sig Bakr eller Shafiq har haft någon som helst koppling till halvbroderns terrorverksamhet.Tvärtom rapporteras de flera gånger ha tagit avstånd från terror och från al-Qaida. De båda uppges också ha brutit kontakten med sin halvbror efter terrorattacken i USA den 11 september 2001.

Träffades 2001

Bara två veckor efter terrorattentaten, som tog nästan 3 000 människoliv, träffades prins Charles och Bakr bin Ladin. Det rapporterade The Guardian i en artikel daterad den 13 oktober 2001.

Där framgår det att mötet var planerat flera månader före terrorattackerna och syftet var att verka till stöd för ett Oxfordbaserat center för islamska studier, som den brittiske tronarvingen var högste beskyddare för.

Det brittiska hovet bekräftade också då att mötet mellan prinsen och halvbrodern till Usama bin Ladin ägt rum.