Bergman och Hagström höll undan – vann O-ringen

Gustav Bergman och Sara Hagström EM-genrepade på bästa sätt med att ta hem totalvinsten i O-ringen i Uppsala.

Jäkligt roligt att få vinna, jag har aldrig vunnit O-ringen totalt förut, säger Bergman till TT.

Sara Hagström och Gustav Bergman vann totalen i O-ringen i Uppsala.
Sara Hagström och Gustav Bergman vann totalen i O-ringen i Uppsala.

Inför den femte och sista etappen hade Gustav Bergman och Sara Hagström kopplat ett grepp om O-ringen i Uppsala. Ett grepp de inte släppte och båda korades som vinnare i orienteringsklassikern.

Bergman, 7.38, hade en bekväm ledning att luta sig tillbaka på. Bergman, OK Ravinen, slutade tvåa 40 sekunder bakom etappvinnaren, och tvåan i sammandraget, Eskil Kinneberg som tävlar för OK Kåre. Kinneberg hotade aldrig om totalsegern.

Lite onaturligt att springa utan att "pusha". Det var skönt att veta att jag kunde ta lite extra tid och att det inte gjorde någonting att jag stannade upp och kollade kartan en extra gång, säger Bergman.

"Kände mig lite yr"

Även Hagström, som tävlar för IFK Göteborg Orientering, hade en bekväm ledning på 4 minuter och 52 sekunder till närmast jagande Lisa Risby, OK Kåre. Hagström kom trea i den femte etappen, en minut bakom vinnaren Marianne Andersen, Kristiansand OK.

Jag hade sovit jättedåligt inatt, nästan ingenting. Så jag var lite nervös över hur kroppen skulle reagera efter en sån natt och jag kände mig lite yr. När jag väl starta kände jag att det ändå var som vanligt, säger Hagström.

Det här var också Hagströms första totalvinst i O-ringens elitklass för damer. Hon har tidigare vunnit i ungdomsklasserna.

"Ska hem och äta lite godis"

Duon förbereder sig nu för orienterings-EM i Estland som startar den 3 augusti.

TT: Hur firar du det här?

Jag ska hem och äta lite godis, jag åker till Estland nästa vecka faktiskt, säger Bergman.

Det hade varit kul att fira ordentligt men jag får ladda om till EM tyvärr. Ska grilla lite med ett par kompisar, säger Hagström.