FN vill att fängelseattacken utreds

FN vill att attacken mot fängelset i Oljonivka utreds. 52 ukrainska krigsfångar uppges ha dödats i bombningen som Ryssland och Ukraina skyller på varandra.

Röda korset erbjuder sitt stöd på plats.

En förstörd barack i fängelset i Oljonivka i Donetsk där ett 50-tal krigsfångar uppges ha dödats.
En förstörd barack i fängelset i Oljonivka i Donetsk där ett 50-tal krigsfångar uppges ha dödats.

FN uppmanar alla parter i Donetsk, där den ryskkontrollerade staden Oljonivka ligger, att utreda attacken mot fängelset grundligt. I fängelset fann ukrainska krigsfångar.

Ukraina och Ryssland beskyller varandra för bombningen mot fängelset, där 52 ukrainska krigsfångar uppges ha dödats.

Enligt Farhan Haq, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, har det visat sig vara svårt att få tillgång till platsen.

Vi uppmanar starkt alla parter på marken att noga undersöka vad som har hänt, sade han på fredagen, rapporterar The Guardian.

Kräver agerande

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar attacken mot fängelset "ett ryskt krigsbrott, ett medvetet massmord på ukrainska krigsfångar".

När Azovstals försvarare lämnade anläggningen, så agerade FN och Internationella rödakorskommittén som garanter för våra soldaters liv och hälsa.

Nu måste garanterna reagera. De måste skydda de hundratals ukrainska krigsfångarnas liv, säger presidenten.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) har erbjudit sitt stöd under evakueringen av dem som skadats vid attacken i Oljonivka och har erbjudit att bidra med vårdutrustning, skyddsutrustning och kriminalteknisk utrustning.

Organisationen meddelar att den har bett om att få tillgång till platsen för att kunna bedöma hälsotillståndet hos människor som var på plats vid attacken.

En ukrainsk bandkanon i närheten av Charkiv i Ukraina i onsdags.
En ukrainsk bandkanon i närheten av Charkiv i Ukraina i onsdags.

USA: Ryssland går fram med krypfart

Ukrainska styrkor har blivit effektiva på att attackera ryska staber och har förstört mängder med rysk materiel, enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

Enligt Pentagon har Rysslands framryckning i Ukraina bromsats till krypfart och har helt stoppats på sina håll.

"De har enorm användning av den utrustning på 8,2 miljarder dollar vi har tillhandahållit hittills", säger en tjänsteperson i ett uttalande.

Det brittiska försvarsdepartementet bedömer att Ukraina antagligen framgångsrikt lyckats slå tillbaka småskaliga ryska angrepp vid frontlinjen nära staden Donetsk.

"Sanktioner slår"

Under fredagen samtalade Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov med sin amerikanske motsvarighet Lloyd Austin. Enligt Reznikov väntas ny militär hjälp från USA inom kort.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon bekräftar att samtalet ägt rum och att Austin kommit med förnyade löften om att förse Ukraina med "den kapacitet de behöver för att möta rysk aggression".

Pentagon uppger att ett nytt stödpaket håller på att tas fram, utan att gå in på detaljer om vad det väntas innehålla.

Tjänstepersonen säger också att de omfattande sanktionerna mot Ryssland börjat få effekt, och att 1 000 multinationella bolag har avbrutit sin verksamhet i landet.